Tag Archives: training

Strategi Latihan Bebanan Optimum Pada Bulan Ramadhan

Ramadan is here

 

1. Lupakan untuk cuba ‘eat clean’, dan makan dengan tujuan-tujuan berikut:

a) Waktu berbuka puasa atau ‘iftar’, makanlah ikut selera masing-masing

aku berani meneka kebanyakan orang akan mempunyai masa yang sukar untuk mendapat cukup kalori pada bulan ramadhan ini kerana masa cukup pendek dan perut akan mengecut. Maka, matlamat anda adalah untuk lebih makan makanan yang padat kalori dan elakkan pemakanan alergen (terutamanya pasta & susu) untuk mengelakkan perut kembung. Nasi, whey, ayam, lemak daging, pastri, gula-gula, buah-buahan, ais krim, apa sahaja yang anda nak, makanlah. Walaubagaimanapun, jika anda mempunyai selera tahap gaban dan cenderung untuk makan terlalu banyak: Mulakan Sahur anda dengan protein tanpa lemak dan sayur-sayuran yang berserat tinggi untuk membendung selera makan sebelum berpindah ke sumber-sumber karbohidrat langsung.

b) dapatkan protein yang mencukupi

makan protein anda terlebih dahulu, minimum 2 g/kg berat badan setiap hari, diikuti dengan karbohidrat, kemudian lemak, sampai puas.

2. Elakkan defisit kalori

Jika kalori yang terlalu rendah, anda akan kekurangan tenaga untuk weight training, dan membaik pulih badan yang sore. Matlamat anda untuk bulan Ramadhan hanyalah untuk kecergasan yang dan untuk maintenance muscle yang sedia ada. Anda akan mendapati bahawa anda kehilangan lemak secara semulajadi dengan cepat, dengan syarat bahawa kemasukan kalori anda pada tahap yang boleh masuk akal, tetapi jangan cuba paksa diri.

 

3. Pastikan tahap hidrasi pada waktu malam, sekurang-kurangnya 2.5 liter. 

 Cuba minum secara berkala sepanjang malam, jadi anda tidak flush semuanya dan akhirnya dahaga keesokan harinya.

4. Lupakan rule ‘tiada karbohidrat pada malam’.

karbohidrat pada waktu malam adalah sebenarnya lebih baik untuk membaik pulih otot dan membakar lemak daripada rule ‘makan sarapan yang banyak’.

 

5. Anda tidak akan ‘catabolic’ (muscle megecut) semasa puasa.

 Ini hanyalah berlaku jika anda mengamalkan kalori defisit dan pengambilan protein tidak mencukupi. Ini tidak akan menjadi masalah jika anda mengikuti garis panduan di atas. Manakala puasa adalah secara teknikal catabolic proses, anda akan mengimbangi kehilangan otot dengan makan kalori yang mencukupi.

 

6. Latih pada waktu malam, 3 x / minggu dengan intensiti rendah/moderate seperti yang di bawah:

Sebaik-baiknya, anda boleh mencari gimnasium berdekatan yang extend waktu buka, sampai pukul 1-2 pagi. Anda harus mengelak daripada latihan berpuasa: dehidrasi yang meningkatkan risiko kecederaan dan akan menghalang prestasi + pemulihan.

7. Suplemen Intra-workout :

Lihat di bawah.

Hari Contoh Bulan Ramadhan:

5am Bangun – berpuasa sehingga 7 pm

12pm: Bergantung kepada waktu kerja anda, 12.30 – 1pm, mungkin masa yang baik untuk tidur sebentar ‘power nap’.

7.15pm: Iftar- Hidangan nasi & ayam,daging, dll., dan pencuci mulut. 1 liter air

8.30pm: Taraweeh

11pm-12pm: mulakan latihan, minum intra-workout (lihat di bawah)

5am: Sahur (makan sebelum puasa). Hendaklah sama seperti untuk iftar anda, tetapi dengan lebih banyak serat dan lemak. Ini akan melambatkan penghadaman dan membantu untuk mengekalkan rasa kenyang semasa puasa.

1.30 am: tidur

Minuman Intra-workout:

Dehidrasi selular adalah sangat catabolic, jadi pastikan untuk memastikan sel-sel yang terhidrat semasa latihan anda. Minum lebih kurang 2 liter air, untuk memastikan cecair mencukupi, electrolytes, aminos darah dan insulin, yang akan meningkatkan penghidratan selular dan prestasi. Boleh minum whey isolate, selepas training.

Contoh Latihan Matlamat latihan pada bulan Ramadan adalah untuk maintain strength and size muscle. Aku cadangkan intensiti rendah ke split jumlah sederhana yang boleh dilakukan 2-3 x / minggu, menggunakan Reverse Pyramid Sets atau straight set.

Isnin:

Overhed Press/ shoulder press: 4-5-6 (iaitu top max-usaha set 4 rep, turun berat badan sebanyak 10% dan melaksanakan satu set 5 rep, turun sebanyak 10% dan melaksanakan 6 rep)

Goblet Squat 3 sets x 20 reps (warm up)

DB flat bench: 4 sets x 10 reps

DB Back Row: 4 sets x 10 reps

DB Upright Row: 4 sets x 10 reps

Weight Plate Landmines: 4 sets x 10 reps

Rabu:

Bench Press: 4 sets x 8 reps

Deadlift: 4 sets x 8 reps

Barbell Row: 4 sets x 8 reps

Hang Clean: 3 sets x 8 reps

Decline Chest Press Machine: 4 sets x 8 reps

Jumaat:

Squats: 3 sets x 8 reps

Leg extension: 4 sets x 12 reps

Abductor/ Adductor Machine: 2 sets x 15 reps (each)

Seated Calves Raise: 4 sets x 12 reps

 

Rumusan:

  • Siang hari: puasa
  • Matahari terbenam (sama ada selepas Solat Maghrib atau Isyak): memulakan latihan sambil menghirup minuman intra-workout anda. Tidak melatih semasa dehidrasi.
  • Iftar: banyakkan protein, diikuti dengan karbohidrat/gula, lemak. 1 liter air.
  • Sahur: Tinggi lemak + hidangan serat dengan 60-100g protein

 

Soalan biasa: 

Q: perlukah saya lakukan kardio?

Jangan jadi ‘kurang bijak’! Melainkan anda sedang dalam latihan endurance, maksud hanya kardio di sini adalah untuk mengimbangi lebihan kalori yang dimakan pada waktu malam, yang mana ingat Hadith,

“cukup bagi manusia yang mempunyai luqaymat (sedikit sedutan) yang cuba untuk membentuk tulang belakang beliau, jika beliau mesti mempunyai lebih banyak dalam perut, maka satu pertiga makanan, satu pertiga daripada airdan satu pertiga udara. ” Menggunakan peluang untuk melaksanakan kawalan diri sebaliknya.”

Q: Gym saya ditutup sebelum maghrib (matahari terbenam), jadi saya tidak boleh berlatih. Apa yang boleh saya lakukan?

Satu lagi pilihan ialah pushups dan chinups di rumah pada waktu malam. Dengan cara ini, anda masih akan mempunyai beberapa asid amino yang terdapat dalam aliran darah anda dan latihan tidak akan terlalu catabolic. Walau bagaimanapun, pastikan tempoh rehat yang panjang untuk mengurangkan berpeluh dan dehidrasi. Ingat matlamat latihan adalah untuk maintain strength, bukan untuk membunuh diri.

Q: bagaimana harus saya train selepas Ramadhan berakhir?

disebabkan oleh mungkin kekurangan kalori kemungkinan pada bulan Ramadan, terdapat peluang yang menarik untuk anda pulih dan gain saiz yang besar dan improve kekuatan dalam beberapa minggu selepas hari raya, sekiranya itu yang anda mahukan. Tingkatkan kalori dan jumlah ke tahap yang lebih tinggi untuk mengambil kesempatan ini.. Anda akan dapati otot dan strength akan improve dan potensi kehilangan bodyfat pada masa yang sama jika buat dengan betul. Ini berlaku apabila badan adalah inginkan kalori untuk tempoh tertentu dan ia tiba-tiba muncul semula – mewujudkan satu tindakbalas hormon anabolik dan pembahagian nutrien yang lebih baik. Ahli bina badan mengambil kesempatan penuh daripada ini tindak balas ini selepas pertandingan untuk membuat gains.

Kesimpulan

Jadi, nikmati Ramadhan tahun ini dengan niat yang betul, maksimumkan pembersihan rohani dari itu, dan gunakan garis panduan ini tanpa memeningkan kepala.

Falsafah Umum Otot – Bulking vs Cutting

fit-fitter-kurus-gemuk-keding-fit balik
fit-fitter-kurus-gemuk-keding-fit balik

Falsafah Umum Otot – Bulking vs Cutting

Dalam artikel ini, aku ingin bercakap tentang beberapa konsep asas yang berkaitan fasa fitness yang dialami orang yang berkecimpung dalam dunia gym: bulking / sizing vs cutting.

Biasanyalah kita akan dengar, member bertanya, ‘kau tengah sizing ke?’ atau ‘kau tengah cutting ke?’. Artikel ini bukan bertujuan untuk mengajar cara-cara untuk sizing atau cutting, tapi ia sekadar memberi pendedahan tentang jenis-jenis sizing dan cutting. Selalu dalam forum, senario lazim:

Member post gambar diri. Lepas tu bertanya pada forum members, “Salam abam2 sado. aku newbie. tumpang bertanya. OK tak badan aku macam ni? nak sizing lagi ke dah boleh cutting?”

At the end of the day, semua nak jadi ‘Alpha Male’ / Bro Macho, kan…so do it right.

Old School Bulking / Cutting

So..ini pendekatan yang paling biasa kita dengar. Bodybuilder yang compete memang menggunakan proses ini. Di waktu ‘off-season’, dia akan EAT BIG, LIFT BIG. Maksudnya, makan kalori yang banyak, keperluan makro nutrien tercapai, protein, carbs dan fats. Mungkin ‘ratio’ atau nisbah nya berbeza. Protein tetap konstan. carbs and fats lebih. Train harder and heavier than usual.

Apabila sudah sampai tahap atau berat yang mereka hendak, proses cutting bermula. Selalunya kesilapan yang selalu berlaku kepada newbie, ialah dia tidak merekodkan starting point statistics. Yang penting ialah berat dan body fat percentage. Pakai machine body composition dah memadai untuk mendapatkan info itu. So sekiranya tengah sizing, pastikan size yang membesar tu adalah size muscle, bukan lemak.

Sambung cerita sizing brader yang compete tadi. bila time untuk compete, say, 3 bulan lagi, dia akan masuk pada fasa cutting. Anda perlu paham, bodybuilder yang compete, off season pun, bodyfat percentage dia sekitar 12-15%. Not more than 15 %. Off season still boleh nampak sixpack, walaupun buncit sedikit. Bila compete, BF% akan turun sehingga 6-8%. Tak mustahil untuk turun 4-9% body fat dalam masa 3 bulan. Natural boleh. Pakai steroid pun boleh. Biasanya, professional bodybuilder yang bukan natural, akan diet secara mendadak dengan steroid sebagai pemangkin.

Tetapi, pendekatan EAT BIG LIFT BIG merugikan Natural Bodybuilders (#teamtakcucuk). Biasanya team ini jarang ‘dirty’ sizing, kerana tak mahu penambahan lemak badan yang terlalu over walaupun dalam proses sizing. Mereka hanya akan pastikan peningkatan lean mass denagn peningkatan lemak yang minimal. Ini kerana, peningkatan lemak badan yang mendadak boleh mengakibatkan stretch mark bila dalam proses cutting.

Biasanya, mereka ini bukanlah atlet kompetitif (seperti aku), tetapi sekadar hobi dan untuk estetik sahaja. Kalau boleh nak ‘lean’ all year round. Atlet sukan juga begitu.

Lean Way

Pendekatan ini sangat popular pada tahun 90-an. Lean Way, bermaksud, jisim otot naik tanpa peningkatan lemak badan. Biasanya dia akan mengatur keperluan kalori nya secara ‘strict’ dengan pengiraan makro-nutrien yang absolut dan obsesif. Biasanya bodybuilder jenis ini sudah berkecimpung dalam bodybuilding lebih dari 10 tahun, dan sudah mencapai had genetic nya. Contoh, Kane Sumabat, Mike O Hearn.

Jika anda muscle model atau survive dengan menggunakan ‘kemacho-an’ anda, anda mesti sentiasa lean untuk photoshoot. Notis selalu dalam 3 minggu sahaja.

Hakikatnya, orang yang tidak mahu meningkatkan lemak, tidak akan meningkatkan jisim ototnya dari tahun ke tahun melainkan dia mempunyai simetri, saiz dan bentuk badan yang sempurna. Pasti ada peningkatan sedikit lemak. Pengambilan Creatine dapat meningkatkan jisim otot dengan menyimpan air di dalam otot. Tapi adakan ini yang terbaik??

Atlet sentiasa perlu menambah jisim otot (untuk meningkatkan kekuatan , kuasa atau bergerak ke atas kelas berat) dan sering tidak mempunyai masa yang lama untuk melakukannya. Contoh, atlet kelas berat seperti Olimpik Lifters dan Powerlifters biasanya melatih di berat badan yang lebih tinggi sedikit daripada kelas berat badan mereka : ini membolehkan mereka makan lebih banyak makanan, melatih lebih berkesan dan membuat lebih cepat mencapai kekuatan maksima, dan mereka sentiasa boleh turun berat badan dan lemak apabila diperlukan.

Badan itu tidak hanya memerlukan rangsangan yang sesuai tetapi juga latihan asas yang mencukupi (protein, asid amino) dan tenaga pemakanan yang mencukupi (kalori) untuk penambahbaikan maksimum.

Satu lagi kelemahan kepada cara ini – ialah perhatian teliti untuk pemakanan setiap hari boleh menjadikan orang itu gila. Sudah tentu, pembina badan biasanya sedikit ‘gila’, walaubagaimanapun, ‘orthorexia’ adalah ‘penyakit’ yang sangat clear. Kebimbangan tentang setiap gram pada apa yang dimakan setiap hari dalam hidup anda boleh memandu sesetengah orang menjadi orang gila (lebih tidak siuman). Dan yang paling common, ia juga akan mencetuskan beberapa ‘binges’ hebat apabila mereka hilang kawalan walaupun satu saat.

Berapa lama untuk membina otot?

Kita hidup dalam masyarakat yang memerlukan kepuasan segera dan sentiasa dihujani dengan tuntutan menakjubkan; sama ada untuk menurunkan berat badan atau pun membina otot pada masa yang sesingkat mungkin.

Banyak penulisan yang mengiklankan penambahan otot dalam masa yang singkat, contoh 20 paun otot dalam masa 8-10 minggu. Malangnya, ini semua tidak benar. Pengambilan suplemen creatine, boleh menaikkan berat badan (bulking) tapi ia hanyalah berat air. Sebenarnya, otot kita terbina pada kadar lebih perlahan dari itu.

Perlahan mana?

Secara purata, seorang lelaki semula jadi yang melakukan semua dengan betul (latihan dan pemakanan) dapat membina sekitar 1/2 pound otot setiap minggu. Seorang wanita mungkin mendapat separuh atau 1/ 2 pound otot setiap 2 minggu.

Mari kita lihat secara perspektif: lebih setahun penuh dengan latihan , dengan andaian pelatih itu melakukan semua dengan betul , itu bersamaan 26 pound untuk lelaki (13 pound untuk wanita) dalam masa setahun. Jika anda berfikir tentang hal itu, sebenarnya peningkatan optimal tidak begitu besar. Ia hanya besar berbanding dengan apa yang orang berfikir mereka akan mendapatkan berdasarkan janji-janji palsu dalam majalah (atau tuntutan dadah yang digunakan oleh pembina badan).

Biar aku ulang: pelatih lelaki yang rata-rata melakukan latihan dan pemakanan dengan baik boleh membina 1/ 2 pound otot setiap minggu, 2 pound per bulan atau kira-kira 24-26 pound setahun. Lazimnya ia hanya berlaku pada tahun pertama latihan dan semakin lambat pada tahun kedua dan berikutnya. Seorang wanita boleh mendapat kira-kira ½ paun untuk 2 minggu, 1 pound sebulan tisu otot sebenar atau 10-12 pound setahun. Ini adalah realiti.

Aku menyatakan ini kerana ia mempunyai kaitan dengan kadar mingguan berat badan yang boleh diterima untuk segmen seterusnya.

Konsep Sederhana: Bulking Sedikit, Cutting Sedikit

Sila baca dengan teliti dan berani, ia adalah kunci kepada semua ini. Apa yang sesuai untuk situasi dalam pengalaman aku adalah untuk cuba untuk memaksimumkan kenaikan otot (latihan pintar, lebihan kalori sedikit) dengan membenarkan sedikit kenaikan lemak berlaku. Walaupun ini menyebabkan pelatih untuk mendapatkan gemuk. (ini perlu dilakukan secara terang-terangan tanpa FAT), ini juga memaksimumkan kadar kenaikan otot . Walaupun berdiet, sudah tentu, matlamat perlu sentiasa untuk menghadkan kerugian jisim. Jika dilakukan dengan betul, lebih banyak jisim otot akan terbina

Idea ini bukan baru fikiran anda, dan mungkin wujud selama 30-40 tahun atau lebih (McCallum menulis mengenainya dalam Kunci kemajuan dan Dan Duchaine adalah seorang ‘champion’ pendekatan ini).

Jadi mari kita letakkan beberapa garis panduan untuk ini:

1. Pertama sekali, pelatih tidak boleh bermula pada paras yang gemuk. Lelaki harus dalam lingkungan 10-12% lemak badan. Untuk perempuan , ini akan menjadi kira-kira bersamaan dengan 19-24 % lemak badan.

Ahli badan dengan aspirasi untuk bertanding perlu start 8% bagi lelaki dan 17-20 % bagi wanita , semata-mata untuk memudahkan mendapat condition untuk pertandingan dalam masa yang kurang.

2. Ia akan menjadi ideal, jika, selepas diet, pelatih mengambil masa dua minggu pada penyelenggaraan stabil pada tahap lemak badan yang baru. Sebab-sebab ini adalah banyak tetapi ini untuk penyesuaian hormon kembali normal. Secara ringkas, ini mengambil masa dua minggu pada kira-kira kalori dari 150 gram / hari karbohidrat.

3. Fokus kepada penambahan berat 1 pound seminggu untuk lelaki, atau 4 pound sebulan, dan ½ pound seminggu untuk perempuan.

4. Apabila pelatih hits peratusan lemak badan kira-kira 15% untuk lelaki ( 24-27 % bagi wanita), fasa sizing sepatutnya berakhir . Berapa lama mengambil ini akan bergantung kepada saiz orang itu tetapi realistik, seorang pelatih lelaki 170 pound dengan 10% lemak badan boleh mendapat 16 pound (lemak  8lb , 8lb otot) sebelum mencapai 15%. Pada  1lb seminggu , ia mamakan masa 16 minggu untuk naik berat badan. Yang, aku ambil perhatian perlu dipecahkan kepada sekurang-kurangnya dua blok latihan berasingan.

Wanita bermula pada 130 paun dan 19% lemak badan secara realistik boleh mendapatkan kepada 154 pound (fat 12 pound 12 pound tanpa lemak) sebelum mencapai 24% lemak badan. Bagi pelatih perempuan , pada satu setengah paun setiap minggu hampir setahun latihan; lagi yang akan dipecahkan kepada fasa latihan yang berbeza.

5. Setelah mencapai berat yang diingini, 2 minggu berikut perlu dikategorikan sebagai fasa penstabilan. Pengambilan kalori kembali ke tahap normal, maintenance level. Dan system latihan juga berubah, dengan diterapokan elemen cardio.

Biar aku ringkaskan di atas yang lebih ringkas: pelatih perlu menetapkan nilai BF% bawah dan atas – akhir untuk tahap lemak badan boleh diterima. Bagi lelaki, 10-15% adalah range yang baik , bagi wanita 19-27 % atau lebih berfungsi. Diet ke bawah sehingga anda mencecah akhir rendah, menstabilkan selama dua minggu, keuntungan sehingga anda mencecah akhir yang tinggi , penstabilan selama dua minggu, maka diet kembali ke bawah sambil mengekalkan otot. Lebih beberapa bulan atau tahun latihan, anda harus berakhir dengan lebih daripada otot anda bermula dengan yang keseluruhan matlamat.

Olahan dan terjemahan daripada sumber: http://www.bodyrecomposition.com/muscle-gain/general-philosophies-of-muscle-mass-gain.html

 

Gambar progress sizing aku, di sini.

Gambar progress cutting aku, di sini.

 

101 Bad Ass Training, Workout & Bodybuilding Quotes

I don’t run….ever…

This no holds barred article contains uncensored opinions on strength training, muscle building, diet and nutrition from many of the lifting industry’s top names.

 

1. “Strong people are harder to kill than weak people and more useful in general.” – Mark Rippetoe

2. “Biceps are like ornaments on a Christmas tree.” – Ed Coan

3. “The Iron never lies to you. You can walk outside and listen to all kinds of talk, get told that you’re a god or a total bastard. The Iron will always kick you the real deal. The Iron is the great reference point, the all-knowing perspective giver. Always there like a beacon in the pitch black. I have found the Iron to be my greatest friend. It never freaks out on me, never runs. Friends may come and go. But two hundred pounds is always two hundred pounds.” – Henry Rollins

4. “Sell yourself short on nutrition and you’re selling yourself short on maximizing your physique development.” – Ernie Taylor

5. “Just remember, somewhere, a little Chinese girl is warming up with your max.” – Jim Conroy

6. “Fortunately, there is a solution, and it’s not performing multiple sets of whatever cable Kegel exercise is being pushed as “The Answer.” Just a little hard, smart, basic work.” – Jim Wendler

7. “Your love for what you do and willingness to push yourself where others aren’t prepared to go is what will make you great.” – Laurence Shahlaei

8. “My old routine was McDonald’s on the way to the gym, coffee during my workout, Burger King and Copenhagen post-workout.” – Dave Tate

9. “If your waist measurement begins with a 2…EAT!” – SCStrong

10. “If you want something you’ve never had, you must be willing to do something you’ve never done.” – Thomas Jefferson

11. “I’m an extremist, and I hope to be remembered that way: noncompliant and an artist. I do not want to be remembered as a nice guy. I want to be the slayer of Bambi.” – David Dearth

12. “If a man tells you he doesn’t lift because he doesn’t want to get too bulky, then his testicles have been removed.” – Paul Carter

13. “For me, life is continuously being hungry. The meaning of life is not simply to exist, to survive, but to move ahead, to go up, to achieve, to conquer.” – Arnold Schwarzenegger

14. “If you’re capable of sending a legible text message between sets, you probably aren’t working hard enough.” – Dave Tate

15. “Last time I checked, lifting theory has a PR of zero.” – Steve Shaw

16. “Courage doesn’t always roar. Sometimes courage is the quiet voice at the end of the day saying, “I will try again tomorrow.” – Mary Anne Radmacher

17. “Don’t have $100.00 shoes and a 10 cent squat.” – Louie Simmons

18. “I’m sure you’ve all read the latest article on the popular muscle building sites about how to develop a fuller, thicker back with “these 2 NEW maximal hypertrophy igniting muscle shocking lifts!” The title lures you in, but when you get inside, you find a small man doing strange movements that make little sense and use almost no weight. They aren’t making him any thicker, and they aren’t likely to add slabs of lean mass to you either.” – Jordan Martin

19. “A champion is someone who gets up when they can’t.” – Jack Dempsey

20. “Everyone has the ability to accomplish unique feats, everyone. You choose this. Become someone great in one other life. Forget about failing to many. Who cares? Doesn’t matter when you start or finish, just start, no deviations, no excuses.” – Tom Platz

21. “If you can’t explain the essence of your program to a three-year old in 60 seconds, its too complicated. I’ve trained with Olympic medal winners and I can assure you, they don’t do anything mysterious, they just do the exercises better than we do.” –  Maik Weidenbach

22. “I’m the strongest bodybuilding who ever lived, I think.” – Franco Columbu

23. “There is no such thing as over training, just under nutrition and under sleeping.” – The Barbarian brothers

24. “The road to nowhere is paved with excuses.” – Mark Bell

25. “As soon as a milestone is passed, it’s significance fades, and the focus is shifted to some other marker further down the road. No matter what you do or how satisfying it is in that beautiful moment in time, immediately you want more. You have to, if you want to find out how good you can be.” – Glenn Pendlay

26. “I don’t do this to be healthy, I do this to get big muscles.” – Markus Ruhl

27. “Some people like to live without too much risk. They’re satisfied leading a safe existence. This attitude of caution infiltrates into their goals. Every successful athlete – or businessperson – enjoys taking calculated risks. You have to. Especially in the gym when you’re squatting 500 for reps and you can’t get one more but grunt out ten. Your nose starts bleeding, you fall into the rack and that’s set one.” -Tom Platz

28. “I don’t believe in bodybuilders using steroids. If a man doesn’t have enough male hormones in his system to create, a nice hard, muscular body, he should take up ping pong.” – Steve Reeves

29. “I’m not sold on one diet philosophy. I’m sold on whatever will work for you.” – Dave Tate

30. “I always get suspicious whenever someone suggests that it’s the fruit in their diet that’s making them fat. I’ve seen a lot of crazy things in my time, but I’ve yet to encounter anyone whose admitted to polishing off a bag of apples while watching Dancing with the Stars…” – Shelby Starnes

31. “I’m not the kind of guy who tries to run between the drops. Sometimes you gotta get a little wet to reach your destination” – Erik Fankhouser

32. “Discipline is doing what you hate to do, but nonetheless doing it like you love it.” – Mike Tyson

33. “To feel strong, to walk amongst humans with a tremendous feeling of confidence and superiority is not at all wrong. The sense of superiority in bodily strength is borne out by the long history of mankind paying homage in folklore, song and poetry to strong men”. – ‘Dr. Squat’ Fred Hatfield.

34. “Learn it all, then forget it all.” – Bruce Lee

35. “Sacking up is 90%.” – Steve Shaw

36. “Mediocre athletes that tried like hell to get good are the best coaches.” – Mark Rippetoe

37. “It is not the critic who counts; not the man who points out how the strong man stumbles, or where the doer of deeds could have done them better. The credit belongs to the man who is actually in the arena, whose face is marred by dust and sweat and blood; who strives valiantly; who errs, who comes short again and again, because there is no effort without error and shortcoming; but who does actually strive to do the deeds; who knows great enthusiasms, the great devotions; who spends himself in a worthy cause; who at the best knows in the end the triumph of high achievement, and who at the worst, if he fails, at least fails while daring greatly, so that his place shall never be with those cold and timid souls who neither know victory nor defeat.” – Theodore Roosevelt

38. “Compare that to today. Today, we have the rise of the internet icons, guys who haven’t done a single, solitary thing in the sport actually giving opinions on training to other lifters. These are guys who never even totaled elite but own websites and set themselves up as experts and actually get interviewed for their opinions when the only thing they have learned is what some college professor told them. No practical knowledge, no trial and error, no accomplishments, and in many cases, not even an ounce of muscle mass. Who in the blue hell made these guys experts?” – Billy Mimnaugh

39. “Strength does not come from physical capacity. It comes from an indomitable will.” – Mahatma Gandhi

40. “The single biggest mistake that most beginners make is putting 100% of their effort into the positive (concentric) part of the rep, while paying no attention to the negative (eccentric) segment.” – Dorian Yates

41. “Most champions are built by punch the clock workouts rather than extraordinary efforts.” – Dan John

42. “There’s more to life than training, but training is what puts more in your life.” – Brooks Kubik

43. “The bench press per se is not a risky exercise. When done right, it can help improve upper body strength and size. It’s only when form takes a back seat to numbers and when it’s grossly overtrained that problems result. Injuries occur in the shoulders and elbows when the bench press is overtrained, poor technique is used, such as rebounding the bar off the chest and bridging, no other exercises for the upper body are included in the program, and there are no core exercises done for the upper back. Quite often, it’s a combination all these factors.” – Bill Starr

44. “There is no reason to be alive if you can’t do the deadlift!” – Jon Pall Sigmarsson

45. “Regarding the mantra…”There is no overtraining” Just because you can handle large amounts of volume doesn’t mean it’s needed. That’s the crux of the issue. Just because the body can tolerate something doesn’t mean it’s a necessity for progress. This is simply poor logic.” – Steve Shaw

46. “Working chest, delts, tris, and biceps works approximately 10% of your overall lean body mass. Working hard on deadlifts (bent legged, trap Bar, or sumo) or squatting (not necessarily at the same time) works more like 70% of your musculature at once and sends a strong message to your body to get better at growing now!” – Wesley Silveira

47. “Once you can squat with 180 kilograms, your arms and shoulders will come along much more receptively…If you want big arms and shoulders, your first priority is to be sure that your leg/hip/back structure is growing and becoming powerful” – Stuart McRobert

48. “Don’t ever believe you have nothing to lose. There’s always something to be lost when you change something or try something new. Nothing is ever free. Not even experience.” – Paul Carter

49. “Not only are squats not bad for the knees, every legitimate research study on this subject has shown that squats improve knee stability and therefore help reduce the risk of injuries.” – Charles Poliquin

50. “You are right to be wary. There is much bullshit. Be wary of me too, because I may be wrong. Make up your own mind after you evaluate all the evidence and the logic.” – Mark Rippetoe

51. “I would like to be the first man in the gym business to throw out my scale. If you don’t like what you see in the mirror, what difference does it make what the scale says?” – Vince Gironda

52. ‎”If you’re training hard and heavy with the goal of lifting something awesome, something is always going to hurt. Whether it’s your wrists, elbows, knees, hamstring, or even something ridiculous like a serratus muscle, one bodypart or another is always going to be giving you some bullshit. The elite athletes train in spite of or around those injuries. Sometimes they get worse, sometimes they get better, and sometimes they just get supplanted by another recalcitrant bodypart. Any way you cut it, something’s always going to be bothering you. Suck it the **** up and keep going.” – Jamie Lewis

53. “Don’t measure yourself by what you have accomplished, but by what you should have accomplished with your ability.” – John Wooden

54. “Nothing can stop the man with the right mental attitude from achieving his goal; nothing on earth can help the man with the wrong mental attitude.” – Thomas Jefferson

55. “Stimulate don’t Annihilate.” – Lee Haney

56. “The internal processes of muscle growth are seriously complicated, people devote their lives to it, but the external processes that kick it off, the things in your control can be distilled down to a few principles: Get stronger in the right rep ranges, eat appropriately, commit to the program and consistently work hard at it.” – Daniel Roberts

57. “There are no shortcuts. The fact that a shortcut is important to you means that you are a pussy.” – Mark Rippetoe

58. “I believe you should train with the program you believe in. I’m out of the “justify my program” business; follow the path that will lead you to glorious times, to quote Ramesses.” – Jim Wendler

59. “After being taught sets and reps and working at it for a length of time you can’t paint by numbers anymore. It must come from within. Any artist has an emotional contact with their work. A true bodybuilder doesn’t just build muscle he creates muscle. You can’t be a robot.” – Tom Platz

60. “Anyone under 200 pounds is a woman.” – Matt Rhodes

61. “Remember – If you want to beat the man, you’ve gotta out-eat the man!” – JM Blakely

62. “That’s the classic nature of people, though. We’ll skip the basics and get pissed when the sexy stuff doesn’t work.” – Martin Rooney

63. “People laugh and call me lazy, while they twit around in their three-hour workout making zero progress. Sometimes, instead of what you do in the weight room, it’s what you don’t do that will lead to success.” – Jim Wendler

64. “Well, I am a great believer in supercompensation. Short term overtraining leads to long-term success. I can hear the complaints about injuries, but, in truth, not too many of us suffer injuries that lead to surgery, according to those studies in the 1950′s. In fact, if you are not a druggie and have some common sense, I think you can afford to train harder than you think.” – Dan John

65. “I don’t eat for taste, I eat for function.” – Jay Cutler

66. “If you think lifting weights is dangerous, try being weak. Being weak is dangerous.” – Bret Contreras

67. “And what I’m telling you now is not for you to go out and try the same ways I try, or not to even try my technique. Just put it to your personality, put it to yourself, and you develop your workout. Cause those books and things, those are other people’s gimmicks and hypes. Build your own gimmick and hype, and that’ll make you a better powerlifter. Not just doin’ it like James does it, cause if you try to fly off the building like superman you’ll be out there in the middle of the street.” – James Henderson

68. “You get one life. Live an interesting life. Do interesting things. Lifting is not that interesting in the grand scheme of things. If you have a chance to go somewhere you’ve never been, and it’s a once in a lifetime thing and you turn it down because you don’t want to miss lifting for that week, you are a F’n moron and should have your ass kicked 6 ways till Sunday. Lifting will always be there. Don’t miss out on the interesting things in life for some iron on the bar.” – Paul Carter

69. “Why so-called compound movements? Before I actually knew anything about proper training (and this is not to imply that I know even a fraction of what there is to know now), I realized that there was something, an indefinable something, that wasn’t “right” about a number of bodybuilders who trained in the gym where I also trained. (This is not to be misconstrued as a criticism of all bodybuilders. Many have a great deal of athletic ability and fine, athletic-appearing physiques.) One such man was an advanced trainee (in the sense that he had been training a number of years and had won a number of local physique titles). However, he was missing a certain athletic quality, a harmonious look. My brother put the finger on it when he observed, “He looks like a bunch of bodyparts pasted together. He’s all there, big and all, but the total picture looks awkward-no grace, no glow, no…” The point had been made.” – Dr. Ken Leistner

70. “It is harder to be a lifter than a bodybuilder…lifting is purely masculine whereas bodybuilding entails feminine traits. Bodybuilding reminds me of a woman getting ready to go somewhere. Can you tell me that greasing your body up and posing in front of a mirror is masculine? A bodybuilder puts strength secondary to his physique, whereas the lifter puts strength foremost because it is more masculine to do so.” – Doug Hepburn

71. “Trust me, if you do an honest 20 rep program, at some point Jesus will talk to you. On the last day of the program, he asked if he could work in.” – Mark Rippetoe

72. “Always remember this…there is only ONE recipe for strength. A secret recipe that was handed down from Sandow to John Grimek to Paul Anderson to Vasily Alexeev to Bill Kazmaier to me. Now I’m giving YOU that magical recipe…hard work plus proper nutrition plus time equals strong.” – Steve Pulcinella

 

73. “Back in the 1970s, I ate a high-protein diet to get bigger and stronger. As a senior at Utah State, I weighed 218 pounds with eight percent body fat, and threw the discus over 190 feet. Then I got some advice from the people at the Olympic Training Center. I needed carbs, they advised, and lots of them. They pointed to studies done on the American distance runners. Being an idiot, I took the advice to eat like emaciated, over-trained sub-performers. It took years of high carbohydrate grazing to learn the evils of this advice.” – Dan John

74. “That’s a good weight…for a small woman” – Dorian Yates

75. “Did you ever notice those who criticize the strong or the elite are usually weaker or less successful than those they pass judgment on. And those who are strong or elite in their respective sports rarely condemn those who are not as strong or as successful as they are.” – Louie Simmons

76. “It’s a rare individual who lets themselves be steered by what they feel is their own passion.” – Dave Tate

77. “I never think about losing.” – Lou Ferrigno

78. “In my estimation; which by the way comes from 32 years of training and over 20 years of hands-on coaching, 99% of the weight trainees of the world have ‘real lives’. By ‘real lives’ I mean they have real life responsibilities / loves such as family, career, academic, spiritual, and social to name a few. The flip side of this is that most of the training information that these 99% use, comes from trainees who don’t have real lives – their only responsibility (or choice thereof) is to train, eat, sleep, and more than likely take steroids. Even some of the rare well-intentioned writers gleam most of their training info from these trainees. These programs or even toned-down derivatives of these programs will not work (or work very well) for you. Be honest. If you have been trying to make a program work for you that is based on the information derived from the 1% – is it really getting you to where you want to be? I know it isn’t.” – John Christy

79. “Far too many bodybuilders spend too much time exercising the smaller muscle groups such as the biceps at the expense of the larger muscle groups such as the thighs, and then they wonder why it is that they never make gains in overall size and strength.” – Reg Park

80. “At the end of the day it’s not a weight contest, it’s a visual contest. And it doesn’t matter what you say you weigh, if you don’t look that big then you don’t look that big.” – Dorian Yates

81. “The problem with many hypertrophy-based programs is that they leave out the strength component. You might get bigger as a result of the program, but if you don’t get any stronger you’re still a chump in my book. That’s right, I don’t care how big you are, if you aren’t strong you’re a sham. Having big muscles and no strength is the training equivalent of wearing a strap-on. All show and no go. End of story.” – Jim Wendler

82. “They can crack jokes. They can sit back and analyze and criticize and make all the fun they want. But I’m living my life, I’m doing it. What are you doing?” – Kai Greene

83. “Most powerlifters share some common defects, as a whole for whatever reason, LOVE to punish, beat and torture ourselves beyond the limits of mind and body. It is our spirit that prevails. This defect of intelligence and sensibility pushes us onto the next level, makes us better and stronger. We all have lifted sick and badly hurt,, When this subject comes up with normal people and other meatheads, we all have the prideful smile when we talk about lifting with a 100 degree temperature or a torn groin. Thank God that therapy doesn’t work on us.” – Kirk Karwoski

84. “You’ve got to block out all distractions when you train. Your focus has to be 100% into the rep. You’ve got to get into a zone. You know you’re in the zone when guys in the gym look you in the eye and then quickly turn away ’cause they see the fire. You’ve got to be all business.” – Mike Matarazzo

85. “On the Internet, everyone squats. In real life, the squat rack is always empty. You figure out what this means.” – Steve Shaw

86. “When I get closer to a show and have to back off from training and cardio, I use sex as an aid to help me burn calories. Look at it this way: The risk of getting injured is zero to none.” – J.J. Marsh

87. “I don’t feel sorry for those who lack the discipline to eat more.” – JM Blakely

88. ”You must understand that the workout does not actually produce muscular growth. The workout is merely a trigger that sets the body’s growth mechanism into motion. It is the body itself, of course, that produces growth; but it does so only during a sufficient rest period.” – Mike Mentzer

89. “When they get a 50-inch waist and a gorilla butt, it’s ugly looking – and I think bodybuilding has become ugly looking.” – Joe Gold

90. “I always leave the heavy ones for meets. They don’t mean shit in the gym and I’ll end up overtraining. That’s what I used to do when I was younger, but I could get away with it then. Overtraining is really common in powerlifting, just like bodybuilding.” – Ed Coan

91. “Your body, despite the science that says “X number of reps is better for this, Y for that” will get stronger if it is overloaded.” Dr. Ken Leistner

92. “NOT training everyday leads to more injuries! If you train everyday then your entire body is fatigued. Muscles, tendons, cartilage, ligaments, etc. When you train every other day, then the muscles and avascular tissues don’t recover at the same pace. What happens is the muscles become fresh and recover but all the connective tissue is NOT. When the additional stress put on these weakened tissues (that never really got a chance to recover) by fresh muscles equals injury. Lifting everyday keeps everything in a state that is equal and consistent within the system. A balance or harmony within. The fatigued muscles can’t contract enough to harm the other tissues. The weak link moves from body part to body part, and in a sense is not letting the other parts max so that’s when they are resting!” – John Broz

93. “I’ve made many good friends in bodybuilding, though there are few I’d trust to oil my back.” – Lee Labrada

94. “The longer I train, the less and less shit I do. The less shit I do, the stronger I get. The more I emphasize recovery, the stronger I get.” – Paul Carter

95. “Arguing about strength training theory is stupid, the reason I came up with 5/3/1 was that I wanted a program that eliminated stupid thoughts from my head and just let me go into the weight room and get shit done. I’ve been training for 20 years, and this is what I’ve learned.” – Jim Wendler

96. “Strength does not come from winning. Your struggles develop your strengths. When you go through hardships and decide not to surrender, that is strength.” – Arnold Schwarzenegger

97. “When I go out there onstage, I want to be more than just a blocky guy who waddles onto the posing platform. I want the girls to feel something.” – Tom Platz

98. “If your family was captured and you were told you needed to put 100 pounds onto your max squat within two months or your family would be executed, would you squat once per week? Something tells me that you’d start squatting every day.”  – John Broz

99. “The question isn’t who is going to let me; it’s who is going to stop me.” – Ayn Rand

100. “You can work technique all you want at 30 and 40 percent of your one-rep max using multiple sets and low reps, but technique is still going to be influenced by what’s on the bar. You may look good at 50 percent but 80 percent may look like shit.” – Dave Tate

101. “I also agree with you about the whole paralysis by analysis thing. Yes, you have to be smart in your training, and yes, you have to think it through and plan it — but you also have to chalk your hands, grab the bar and lift it. That’s where so many people go wrong.” – Brooks Kubik

Strategi Latihan Bebanan Optimum Pada Bulan Ramadhan

                                                         Ramadan Makes You Stronger

1. Lupakan untuk cuba ‘eat clean’, dan makan dengan tujuan-tujuan berikut:

a) Waktu berbuka puasa atau ‘iftar’, makanlah ikut selera masing-masing

aku berani meneka kebanyakan orang akan mempunyai masa yang sukar untuk mendapat cukup kalori pada bulan ramadhan ini kerana masa cukup pendek dan perut akan mengecut. Maka, matlamat anda adalah untuk lebih makan makanan yang padat kalori dan elakkan pemakanan alergen (terutamanya pasta & susu) untuk mengelakkan perut kembung. Nasi, whey, ayam, lemak daging, pastri, gula-gula, buah-buahan, ais krim, apa sahaja yang anda nak, makanlah. Walaubagaimanapun, jika anda mempunyai selera tahap gaban dan cenderung untuk makan terlalu banyak: Mulakan Sahur anda dengan protein tanpa lemak dan sayur-sayuran yang berserat tinggi untuk membendung selera makan sebelum berpindah ke sumber-sumber karbohidrat langsung.

b) dapatkan protein yang mencukupi

makan protein anda terlebih dahulu, minimum 2 g/kg berat badan setiap hari, diikuti dengan karbohidrat, kemudian lemak, sampai puas.

2. Elakkan defisit kalori

Jika kalori yang terlalu rendah, anda akan kekurangan tenaga untuk weight training, dan membaik pulih badan yang sore. Matlamat anda untuk bulan Ramadhan hanyalah untuk kecergasan yang dan untuk maintenance muscle yang sedia ada. Anda akan mendapati bahawa anda kehilangan lemak secara semulajadi dengan cepat, dengan syarat bahawa kemasukan kalori anda pada tahap yang boleh masuk akal, tetapi jangan cuba paksa diri.

3. Pastikan tahap hidrasi pada waktu malam, sekurang-kurangnya 2.5 liter. 

 Cuba minum secara berkala sepanjang malam, jadi anda tidak flush semuanya dan akhirnya dahaga keesokan harinya.

4. Lupakan rule ‘tiada karbohidrat pada malam’.

karbohidrat pada waktu malam adalah sebenarnya lebih baik untuk membaik pulih otot dan membakar lemak daripada rule ‘makan sarapan yang banyak’.

5. Anda tidak akan ‘catabolic’ (muscle megecut) semasa puasa.

 Ini hanyalah berlaku jika anda mengamalkan kalori defisit dan pengambilan protein tidak mencukupi. Ini tidak akan menjadi masalah jika anda mengikuti garis panduan di atas. Manakala puasa adalah secara teknikal catabolic proses, anda akan mengimbangi kehilangan otot dengan makan kalori yang mencukupi.

6. Latih pada waktu malam, 3 x / minggu dengan intensiti rendah/moderate seperti yang di bawah:

Sebaik-baiknya, anda boleh mencari gimnasium berdekatan yang extend waktu buka, sampai pukul 1-2 pagi. Anda harus mengelak daripada latihan berpuasa: dehidrasi yang meningkatkan risiko kecederaan dan akan menghalang prestasi + pemulihan.

7. Suplemen Intra-workout :

Lihat di bawah.

Hari Contoh Bulan Ramadhan:

5am Bangun – berpuasa sehingga 7 pm

12pm:Bergantung kepada waktu kerja anda, 12.30 – 1pm, mungkin masa yang baik untuk tidur sebentar ‘power nap’.

7.15pm: Iftar- Hidangan nasi & ayam,daging, dll., dan pencuci mulut. 1 liter air

8.30pm: Taraweeh

11pm-12pm: mulakan latihan, minum intra-workout (lihat di bawah)

5am: Sahur (makan sebelum puasa). Hendaklah sama seperti untuk iftar anda, tetapi dengan lebih banyak serat dan lemak. Ini akan melambatkan penghadaman dan membantu untuk mengekalkan rasa kenyang semasa puasa.

1.30 am: tidur

Minuman Intra-workout:

Dehidrasi selular adalah sangat catabolic, jadi pastikan untuk memastikan sel-sel yang terhidrat semasa latihan anda. Minum lebih kurang 2 liter air, untuk memastikan cecair mencukupi, electrolytes, aminos darah dan insulin, yang akan meningkatkan penghidratan selular dan prestasi. Boleh minum whey isolate, selepas training.

Contoh Latihan

Matlamat latihan pada bulan Ramadan adalah untuk maintain strength and size muscle. Aku cadangkan intensiti rendah ke split jumlah sederhana yang boleh dilakukan 2-3 x / minggu, menggunakan Reverse Pyramid Sets atau straight set.

 

Isnin:

Overhed Press/ shoulder press: 4-5-6 (iaitu top max-usaha set 4 rep, turun berat badan sebanyak 10% dan melaksanakan satu set 5 rep, turun sebanyak 10% dan melaksanakan 6 rep)

Goblet Squat 3 sets x 20 reps (warm up)

DB flat bench: 4 sets x 10 reps

DB Back Row: 4 sets x 10 reps

DB Upright Row: 4 sets x 10 reps

Weight Plate Landmines: 4 sets x 10 reps

Rabu:

Bench Press: 4 sets x 8 reps

Deadlift: 4 sets x 8 reps

Barbell Row: 4 sets x 8 reps

Hang Clean: 3 sets x 8 reps

Decline Chest Press Machine: 4 sets x 8 reps

Jumaat:

Squats: 3 sets x 8 reps

Leg extension: 4 sets x 12 reps

Abductor/ Adductor Machine: 2 sets x 15 reps (each)

Seated Calves Raise: 4 sets x 12 reps

Rumusan:

  • Siang hari: puasa
  • Matahari terbenam (sama ada selepas Solat Maghrib atau Isyak): memulakan latihan sambil menghirup minuman intra-workout anda. Tidak melatih semasa dehidrasi.
  • Iftar: banyakkanprotein, diikuti dengan karbohidrat/gula, lemak. 1 liter air.
  • Sahur: Tinggi lemak + hidangan serat dengan 60-100g protein

 

Soalan biasa: 

Q: perlukah saya lakukan kardio?

Jangan jadi ‘kurang bijak’! Melainkan anda sedang dalam latihan endurance, maksud hanya kardio di sini adalah untuk mengimbangi lebihan kalori yang dimakan pada waktu malam, yang mana ingat Hadith,

“cukup bagi manusia yang mempunyai luqaymat (sedikit sedutan) yang cuba untuk membentuk tulang belakang beliau, jika beliau mesti mempunyai lebih banyak dalam perut, maka satu pertiga makanan, satu pertiga daripada airdan satu pertiga udara. ” Menggunakan peluang untuk melaksanakan kawalan diri sebaliknya.”

Q: Gym saya ditutup sebelum maghrib (matahari terbenam), jadi saya tidak boleh berlatih. Apa yang boleh saya lakukan?

Satu lagi pilihan ialah pushups dan chinups di rumah pada waktu malam. Dengan cara ini, anda masih akan mempunyai beberapa asid amino yang terdapat dalam aliran darah anda dan latihan tidak akan terlalu catabolic. Walau bagaimanapun, pastikan tempoh rehat yang panjang untuk mengurangkan berpeluh dan dehidrasi. Ingat matlamat latihan adalah untuk maintain strength, bukan untuk membunuh diri.

Q: bagaimana harus saya train selepas Ramadhan berakhir?

disebabkan oleh mungkin kekurangan kalori kemungkinan pada bulan Ramadan, terdapat peluang yang menarik untuk anda pulih dan gain saiz yang besar dan improve kekuatan dalam beberapa minggu selepas hari raya, sekiranya itu yang anda mahukan. Tingkatkan kalori dan jumlah ke tahap yang lebih tinggi untuk mengambil kesempatan ini.. Anda akan dapati otot dan strength akan improve dan potensi kehilangan bodyfat pada masa yang sama jika buat dengan betul. Ini berlaku apabila badan adalah inginkan kalori untuk tempoh tertentu dan ia tiba-tiba muncul semula – mewujudkan satu tindakbalas hormon anabolik dan pembahagian nutrien yang lebih baik. Ahli bina badan mengambil kesemp

tan penuh daripada ini tindak balas ini selepas pertandingan untuk membuat gains.

 

Kesimpulan

Jadi, nikmati Ramadhan tahun ini dengan niat yang betul, maksimumkan pembersihan rohani dari itu, dan gunakan garis panduan ini tanpa memeningkan kepala.