Tag Archives: burn calories

Makanan Yang Patut Kita Elak Waktu Bekerja

Ramai antara kita, bila bangun pagi, sebelum memulakan hari kerja, akan capai secawan kopi. Kalau nak cepat, terus capai kopi 3 in 1, lepas tu pergi.

Tetapi semua sirap tambahan, perasa tiruan dan bahan pengawet menyebabkan kita tidak berasa puas, sebenarnya.

Banyak makanan yang kita makan secara tidak langsung membuatkan kita mengantuk.

Tapi kenapa macam tu?

Makanan dan cara penyediaan yang kurang baik-termasuk gula berlebihan, karbohidrat yang telah diproses, lemak yang tidak sihat, dan khusus garam berlebihan boleh memberikan kesan negatif terhadap fungsi otak dan proses berfikir.

Sebabnya adalah kita selalu bergesa untuk ke mana-mana, lebih lebih lagi waktu kerja, kita capai mana yang sempat. Selalunya fast food / instant food / junk food.

Teruskan membaca untuk mengetahui yang makanan dan minuman yang anda perlu dijauhi di tempat kerja untuk berasa lebih baik dan mengelakkan tidur di papan kekunci.

Untuk pertanyaan lanjut, sila klik link ini, shaisamsuri.trainerize.com

**********************************

Beat the Slump: Avoid These Energy-Depleting Foods
A lot of us reach for a hot cup of coffee every morning to start the workday. It keeps us alert and productive, right? At its core, yes. But all the extra syrups, artificial flavorings, and preservatives can leave us feeling pretty crummy. A lot of the foods we eat dictate how sleepy or how awake we feel. Specific foods and preparations—including sugar, refined carbohydrates, unhealthy fats, and salt—can negatively affect brain function and thinking processes. A quick trip for a convenient fried lunch can weigh on the digestive system for hours. Read on to learn which foods and drinks you should steer clear of at work in order to feel better and avoid sleeping at the keyboard.

Untuk pertanyaan lanjut, sila klik link ini, shaisamsuri.trainerize.com

Source for further reading, http://cafe.quill.com/beat-the-slump-avoid-these-energy-depleting-foods/

Sumber: http://cafe.quill.com/beat-the-slump-avoid-these-energy-depleting-foods/

ROAD TO SHRED (Part 1)

Disclaimer: Artikel ini adalah artikel dwi-bahasa yang agak mudah untuk difahamkan.
Part 1: Introduction & Goal Setting.

 

Program yang aku pilih is based on program Shortcut To Shred designed by Dr. Jim Stoppani. Aku suka program ini sebab very quick. 6 week program ini menerapkan microcycle.

Apa itu cycle dalam program training? Kebiasaannya, apabila kita weight training dengan konsisten, beban yang mampu kita angkat dengan rep count 8-10 bulan lepas, mungkin sudah menjadi terlalu mudah. Mungkin dengan beban yang sama, anda mampu mengangkat 12-15 reps sambil gelak atau senyum. Bergantung kepada goals masing-masing, untuk Hyperthrophy atau membina muscle, anda seharusnya mengangkat dengan rep count 8-12. Maka, beban anda harus meningkat kepada beban yang anda larat angkat sampai 8-12 reps sahaja. Ini juga applicable untuk apa-apa goals anda. Strength, power, endurance atau toning. Selalunya cycle ini banyak bergantung kepada individu. Dalam microcycle, peningkatan beban angkatan dipendekkan. Setiap 2 minggu, beban sepatutnya increase dalam 10-15% pada rep count yang sama.

Ok. Back to the main topic. Why do I want to shred now?  Dah cukup besar ke? Soalan ini memang banyak orang akan tertanya. Aku follow program shred ini sebab target aku untuk dapatkan body fat percentage yang rendah. So rendah macam mana? Tengok gambarajah di bawah.

 

Women’s Ideal Physique of Men in Red. Thats the Goal
Target aku masa aku decide nak buat Shred Program sebab aku cuba capai body fat percentage below 15%. Untuk kaum Adam, between 10-15% Bodyfat percentage kira dah mantap. Masih ingat zaman sekolah, kalau atlet sekolah mesti lean. Aku percaya, bodyfat percentage mereka sekitar 10-12%. So, misi #roadtoshred adalah untuk dapatkan body structure seorang atlet. Lean body, speed, power and aesthetics.
Sebelum anda start dengan mana-mana program, pastikan anda tahu misi atau goals yang dituju. Jangan ikut orang. Orang nak ripped, kau pun nak ripped. Orang nak size, kau pun nak saiz. Kalau yang ikut sizingkan diri, lepas itu tergelincir daripada landasan, tak training tapi makan macam Jin Alfred, saiz dapat tetapi lemak.

“GOAL SETTING IS THE START OF ANY JOURNEY”

So…sekarang goal dah set. What’s next? Record dan simpan training log anda. Kenapa? Sebab senang keep track of any improvements or reduction in strength. Aku selalu track workout pakai free apps dari bodyspace.bodybuilding.com.  Selepas setiap workout, aku akan record dan share dalam account Instagram aku, @shaifitness. Ingat, dalam mana-mana perjalanan, mesti ada liku-liku yang kadangkala berduri yang sangat tajam. That is life. Sometimes, semangat gila on the way ke gym, tapi last minute kena be at somewhere else, whether work or family commitment. It’s OK. Ganti balik workout itu.

 

Click image to go to my IG Account @shaifitness

 

Sosial media penting untuk membuat diri anda accountable. For instance, hari ini anda post hendak eat clean. Tapi, tanpa alasan apa-apa, anda melahap McD Happy Meals sampai 3 pack. Mungkin hendak mainan free kot. Nampak tak?

Recording things makes you very self aware, meaning you know about actions and consequences; cause and effect.

 

“EAT. TRACK. REVIEW. REPEAT.”

-Coach Shai Samsuri-

 

Part 2: Training & Nutrition Plan
Part 3: Tips & Conclusion
Road To Shred 6 Weeks
Final Result of 6 Weeks Road to Shred

How to Lose Fat in 6 Weeks (Guaranteed)*

Shaisamsuri lose fat 6 weeks

1. Water

Eliminate all drinks from your diet, except water. No teh tarik. No sirap bandung.

Reference, here.

2. Nutrition

Eliminate all sugar, and starchy carbs from you diet. No bread. No rice (or little). NO SUGAR. Eat  vegetables. Lots of it. And eat meat. Nutrition value, here.

Reference, here.

3. Exercise

Walk every single day. 1 hour.  Listen to audio books. Plus weight training 3-4 times a week. Sample program, here, here and here.

Reference, here.

6 weeks. You will lose fat.  You will see results.

* These steps are very effective for beginners who decided to change their lifestyle. It is backed by current scientific research validating the ‘broscience’ we heard before.

Bakar 100-200 Kalori Menggunakan Mata & Telinga*

Tahukah anda, kita dapat mambakar sekitar 100-200 kalori semasa menonton filem genre seram. Ia berkaitan dengan kenaikan hormon adrenaline. Kelajuan pengaliran darah. Kenaikan degupan jantung.

Senarai filem seram yang paling banyak membakar kalori*:
(Pakai heart rate monitor anda. Tonton semua trailer di bawah. Lebih afdal pada malam Jumaat. Dalam gelap. Seorang diri.  Dijamin 100kcal.)

 

1. The Shining: 184 calories

 

2. Jaws: 161 calories

 

3. The Exorcist: 158 calories

 

4. Alien: 152 calories

 

5. Saw: 133 calories

 

6. A Nightmare on Elm Street: 118 calories

 

7. Paranormal Activity: 111 calories

 

8. The Blair Witch Project: 105 calories

 

9. The Texas Chain Saw Massacre: 107 calories

 

10. [Rec]: 101 calories

 

 

Note:

* – Dr Richard Mackenzie, senior lecturer and specialist in cell metabolism and physiology at the University of Westminster, said: “Each of the ten films tested set pulses racing, sparking an increase in the heart rate of the case studies.

“As the pulse quickens and blood pumps around the body faster, the body experiences a surge in adrenaline.

“It is this release of fast acting adrenaline, produced during short bursts of intense stress (or in this case, brought on by fear), which is known to lower the appetite, increase the Basal Metabolic Rate and ultimately burn a higher level of calories.”